The Gates Vascular Institute and Clinical Translational Research Center

 
 

The design addresses energy usage by reducing overall building load performance by 14%. Materials reflect LEED criteria for recycled content, renewable resources and impact upon indoor air quality. The design maximizes natural daylight. While the GVI and Collaborative Core had no established LEED goals, the Clinical Translational Research Center is committed to achieving a LEED Silver rating. Its downtown location yields significant environmental advantages, specifically demonstrating urban infill and promoting non-vehicular transportation due to its proximity to public transit.

 

Plumbing fixtures will result in 30% water savings and lighting and mechanical systems are designed to reduce energy consumption. Commissioning and measurement verification activities ensure that the high-performance design is met during construction and operation.

 

Materials used in the tenant fit out have been selected for longevity and environmental qualities. Maintaining high indoor air quality was a priority during construction, with low-emitting materials specified throughout the building.


 
FACTS I DESIGN PROGRAM I ENGINEERING I SUSTAINABILITY

Overview     Imagery      Videos      Publications      Awards     Team